Zelfstandiger en beter voorbereid de weg op
Wat verandert er?
Zelfstandig route rijden
Zonder aanwijzingen van de examinator rijdt je een deel van je examen, een eigen route bijvoorbeeld naar een bij jou bekend punt b.v. sporthal, kerk, familie of iets dergelijks of je rijd met behulp van een navigatie systeem.
Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren
Tijdens je examen voer je twee bijzondere manoeuvres uit. Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren, of zo dicht mogelijk bij een supermarkt, kerk of iets dergelijks te parkeren. Jij bepaalt dan waar en wanneer je dat doet, steeds houd je dus rekening met veiligheid en doorstroming.
Dat je hiervoor je voertuig goed moet beheersen spreekt voor zich.
Gevaarherkenning door verkeerssituatie te bespreken
Als er tijdens de examenrit een bepaalde verkeerssituatie gaat voordoen, kan de examinator je vragen de auto daarna even aan de kant te zetten. Je kunt dan enkele vragen krijgen om na te gaan hoe je de verkeerssituatie hebt aangepakt.
Het betekent dus niet dat je een fout gemaakt hebt.
Zelfreflectie
Thuis of tijdens de rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst geef je aan het begin gesloten aan de examinator. Deze bekijkt jou antwoorden pas na de uitslag, (dus wat je ook invult dit heeft geen invloed op de uitslag). Na het examen bespreekt de examinator met jou de antwoorden. Daardoor weet je waar jij na je examen of toets risico’s loopt en waar je nog aan moet werken.
Milieubewust rijgedrag
Voor een beter milieu en voor je eigen portemonnee is het belangrijk dat je milieubewust rijdt dus ver genoeg vooruit kijken en denken en dan nog handelen, en op het juiste moment schakelen. tussen 2000 en 2500 toeren!
Ook in de theorie wordt hier aandacht aan besteed.